Forum Forum hanami.pl i portalu hanafuda.pl Strona Główna Forum hanami.pl i portalu hanafuda.pl
www.hanami.pl i www.hanafuda.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wasze propozycje mang.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum hanami.pl i portalu hanafuda.pl Strona Główna -> Komiks japoński
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanami
Site Admin

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mikołaj Radoła napisał:
Ja uważam, że sprawdzanie jak sprzeda się berserk na podstawie sprzedaży Japana i Króla Wilków nie jest zbyt dobrym pomysłem.Ci co znają berserka i go lubią to kupią jeśli zostanie wydany ale jeśli chcielibyście przyciągnąć nowych czytelników Berserka przez te dwie jednotomówki to możecie się na tym przejechać ponieważ Japan i KW nie są na tyle dobrymi pozycjami żeby ludzie chcieli kupić dwucyfrową serię tego samego autora. Poza tym znam kilka osób, które nie kupiły ani Japana ani KW ponieważ uważają to za słabe tytuły, a takiego Berserka to by z chęcią kupili

Nawet jeśli kilka osób na forum zna kilka osób, które tych tytułów nie kupiły, to i tak kilkadziesiąt osób to kropla w morzu. Ponieważ autor nie wydał nic innego, jest to jedyna możliwość, żeby sprawdzić, czy jego seria ma potencjał.

Od razu odpowiadamy - ankieta, nie jest rozwiązaniem, gdyż nie daje miarodajnych wyników. Sprzedaż jest natomiast odwzorowaniem faktycznego zainteresowania twórczością danego autora. Nie jest powiedziane, że przekłada się to w 100% na inne tytuły (i to w dwie strony), ale wydawcy mówi o potencjalnym zainteresowaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mscigniew

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Quithe napisał:
E, to ja powiem tak: nie kupiłem ani Japan, ani tego drugiego, bo mnie nie interesowały, ale za to Berserk, każdy tom, trafi na moją półkę Very Happy

Jeżeli nie wydadzą u nas Berserka to właśnie przez takie nastawienie >.>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SixTonBudgie

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mscigniew napisał:
Quithe napisał:
E, to ja powiem tak: nie kupiłem ani Japan, ani tego drugiego, bo mnie nie interesowały, ale za to Berserk, każdy tom, trafi na moją półkę Very Happy

Jeżeli nie wydadzą u nas Berserka to właśnie przez takie nastawienie >.>

Pozwolę sobie zabrać głos ponieważ w moim przypadku jest dokładnie tak samo jak z Quithe. Wybacz więc, ale jest to z Twojej strony dość nieszczęśliwe sformułowanie - o jakim Ty nastawieniu w ogóle mówisz? Jeśli myślisz, że będę kupował inne mangi pana Miury, które mnie absolutnie nie interesują (nie chciałoby mi się tego czytać nawet gdyby ktoś mi je podarował), tylko dlatego, że być może zostanie wydany Berserk, to jesteś chyba nie do końca poważny. Trudno, sytuacja z Miurą jest taka, że żadne inne jego dzieło nie cieszy się taką popularnością jak Berserk i tyle. Przypuszczam jednak, że Wydawnictwo nie tylko zdaje sobie sprawę z tej sytuacji, ale i weźmie to pod uwagę przy podejmowaniu decyzji w sprawie Berserka (rozumiem to w tym sensie, że jeśli wynikom dotychczasowej sprzedaży dzieł Miury będzie trochę brakować do poziomu zadowalającego - trochę tj. w sensownych granicach - to popularność przygód Gatsu tę różnicę nadrobi). Wydaje mi się to w miarę rozsądne rozwiązanie.
Powrót do góry
Lisa

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 10:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CainSerafin napisał:
Wiem że to nieco nie na temat, ale warto wyjaśnić jedną sprawę. Wampirzyca Karin to nie shoujo, ale najzwyklejszy shounen w stylu Oh! My Goddess.

Aha, dobrze wiedzieć.

Co do Berserka może by była szansa aby wydać to po dwa tomiki w jednym? *Laik się odezwał (od tego tytułu)*

Moje propozycje:

NANA, Ai Yazawa, 21 tomów - pozycja została przerwana i nie wiadomo czy będzie kontynuowana, ale daje moją propozycję tego tytułu i wiem, ze jest za długa...

[Opis można znaleźć na Wikipedii.]

Mimo iż na Wikipedii ta manga figuruje jako shoujo to dla mnie to, to nie jest typowe shoujo. Raczej coś między tym pierwszym a josei.

You're Under Arrest!, Kosuke Fujishima, 7 tomów - pozycja zakończona. Opis można znaleźć na angielskiej Wikipedii. Jest to seinen.

Cat's Eye, Tsukasa Hojo, 18 tomów - pozycja zakończona. Wiem, ze shounen, ale tak samo jak w przypadku Nany. Czytałam to naprawdę bardzo dobra manga. Opis można znaleźć online Wink

City Hunter, Tsukasa Hojo, 35 tomów - pozycja zakończona. Też shounen.

Bez bicia przyznaję się, że czytałam (dosyć dawno temu) Nanę i Cat's Eye. Natomiast przy dwóch pozostałych to tylko opisy i mi się spodobały, o.

A opisów własnych nie daje, ponieważ zaczynam w nich spolerować a poza tym można je łatwo znaleźć.

Ostatnio zmieniony przez Lisa dnia Sro Sie 04, 2010 3:44 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mscigniew

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lisa napisał:
Co do Berserka może by była szansa aby wydać to po dwa tomiki w jednym?

Nie wątpliwie dzięki temu szybciej dogonilibyśmy wydanie Japońskie, ale jakoś nie wydaje mi się to dobrym pomysłem.

Poza tym nawet nie wiadomo czy go wydadzą -.-
Powrót do góry
Dejikos

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym chętnie przeczytała po Polsku - Saikano autorstwa Shina Takahashiego. Manga ma 7 tomów i jest zakończona. Jest to dramat sci-fi.

Opisów w sieci można znaleźć sporo, dlatego podam tylko link, do amerykańskiego wydania Viz - http://www.viz.com/products/products.php?product_id=2204
Powrót do góry
Quithe

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 10:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hanami już pisało, że jeśli Berserk wyjdzie, to w edycji dwa w jednym.
Nanę próbowały już zdobyć JPF i Waneko, oba wydawnictwa poległyi. Coś mi się kołacze, że autorka robiła problemy.
ninna

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 9:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o moje propozycje:
- "Yawarakai Kara" (Mari Okazaki) - 1 tom. Bardzo udany zbiór opowiadań. Jako ciekawostkę dodam, iż jedna z bohaterek może uchodzić za "prototyp" Fuji z "Suppli" Smile.

- "Pieta" (Nanae Haruno) - 2 tomy. Recenzja na tanuki: http://manga.tanuki.pl/strony/manga/242-pieta/rec/189

- "Bradherley's Coach" (Hiroaki Samura) - 1 tom. Recenzja: http://manga.tanuki.pl/strony/manga/183-bradherley-no-basha/rec/132 Od siebie dodam, iż jest to chyba najbardziej wstrząsająca manga, jaką czytałam.

No i, jako że uwielbiam horrory (a te mangowe są po prostu wyborne Very Happy), z chęcią ujrzałabym po polsku:

- "Fuan No Tane" (Nakayama Masaaki) - 3 tomy. Zbiór krótkich opowieści, którego motywem przewodnim są japońskie "urban legends". Przyznam szczerze, że w większości przypadków historyjki te są dla mnie mało zrozumiałe ale klimat jest niesamowity! Very Happy.

- "Zashiki Onna" (Mochizuki Minetaro) - 1 tom. Manga opowiada o pewnej, dość upiornej kobiecie prześladującej pewnego chłopaka. Można się wystraszyć!

- "The Horror Mansion" (Ochazukenori) - 10 tomów. Zbiór opowiadań z dreszczykiem. Przeczytałam bodajże do trzeciego tomu i manga bardzo mi się spodobała. Aczkolwiek kreska jest naprawdę upiorna (czasami trzeba się dobrze przyjrzeć, aby odróżnić, kto jest potworem, a kto ofiarą Laughing). Mnie to jednak nie zraziło (słyszałam też, że z czasem rysunki wyglądają już lepiej).

- coś Junjiego Ito (mój ulubiony mangaka Very Happy). Aczkolwiek nie musi to być "Gyo", "Uzumaki" ani "Museum Of Terror" (mam już po ang Laughing). Facet ma tak bogaty repertuar, że z pewnością coś się jeszcze znajdzie Wink.

Dziękuję za uwagę Very Happy.
Powrót do góry
Lisa

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Quithe napisał:
Nanę próbowały już zdobyć JPF i Waneko, oba wydawnictwa poległyi. Coś mi się kołacze, że autorka robiła problemy.

Do trzech razy sztuka, może się uda, może nie. Zależało by mi aby po prostu spróbowali to już będzie coś.
Powrót do góry
Lisa

PostWysłany: Czw Sie 12, 2010 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Inna propozycja:

Butterflies, Flowers, Yuki YOSHIHARA, 8 tomów całość. Inny tytuł: Chou yo Hana yo. Opis pierwszego tomy na stronie Viz Media.
Powrót do góry
Dairi

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dorzucę swoje 3 grosze:
Ōoku: The Inner Chambers - Fumi Yoshinaga (4 tomy, ma być chyba 10), pozycja zdecydowanie dla dorosłych, rekomendacją niech będą:
-Excellence Prize 2006 Japan Media Arts Festival
-special prize at The Japanese Association of Feminist Science Fiction oraz Fantasy fifth annual Sense of Gender Awards in 2005
-trzykrotnie nominowana do Tezuka Osamu Cultural Prize, którą zdobyła w 2009
-nominacja do Eisnera w 2008

Kurosagi Corpse Delivery Service - Eiji Otsuka i Housui Yamazaki (13 tomów+),
takie buddyjsko-nawiedzone CSI
http://www.darkhorse.com/Books/13-902/The-Kurosagi-Corpse-Delivery-Service-Vol-2 przy każdym tomie są preview

Mudazumo Naki Kaikaku: The Legend of Koizumi - Hideki Ohwada (4 tomy+),
bo Benedykt XVI z Putinem, Bushem, Tymoszenko i Junichiro Koizumi prowadzą mahjongową wojnę z Hitlerem

Saint Onii-san - Hikaru Nakamura (5 tomów+)
-2009 Tezuka Osamu Cultural Prize for Short Work Manga[/url]
Powrót do góry
Quithe

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z mahjongiem nic u nas nie przejdzie, przynajmniej przez długi czas jeszcze. Zbyt niszowa rozrywka. I tak Akagi nadal zostaje w sferze marzeń (w Stanach nawet nie chcą wydać). Nie mówiąc już o Kaijim, którego jedna z części jest w pełni poświęcona tej grze.

A tak swoją drogą, to jakiegoś hentajca moglibyście wydać Razz
Irluna

PostWysłany: Sob Wrz 04, 2010 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaproponuję serię, która co prawda niby zaliczana jest jako shoujo, ale wg mnie to dość poważna pozycja.
Deep Love: Ayu no Monogatari (autorzy - YOSHI, Yuu Yoshii), ilość tomów 2 (TANUKI
Powrót do góry
Dairi

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Quithe napisał:
Z mahjongiem nic u nas nie przejdzie, przynajmniej przez długi czas jeszcze. Zbyt niszowa rozrywka. I tak Akagi nadal zostaje w sferze marzeń (w Stanach nawet nie chcą wydać). Nie mówiąc już o Kaijim, którego jedna z części jest w pełni poświęcona tej grze.

Mudazumo ma chyba tyle wspólnego z mahjongiem co Pokemony z brydżem. To jest raczej dragonballowy mahjong z ufo, duchami, sci-fi, zombie i bóg wie czym. Zasady gry są MOCNO nietypowe i nie właściwie nie trzeba wiedzieć jak się gra w prawdziwy mahjong Razz

A tak na boku proponuję Otoyomegatari, zlicencjonowane właśnie w USA jako The Bride's Stories. 2 tomy na razie (rozdział co 2 miesiące wychodzi), piękne pełne detali rysunki i fajna obyczajowa historia o centralnej azji z XIX wieku. http://natalie.mu/comic/pp/otoyomegatari
Powrót do góry
Quithe

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niemniej jednak reguły gry lepiej znać. Akurat oglądałem anime (1 vol, który wyszedł) i sama rozgrywka toczy się wedle zasad, a ataki specjalne nawiązują także do kamieni i układów. Tak więc proszę, nie chrzań, gdy o grze nie masz pojęcia (takie sprawiasz wrażenie swoim porównaniem) Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum hanami.pl i portalu hanafuda.pl Strona Główna -> Komiks japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: